Over ons

Wie zijn wij...

Stal ’t Veluws Erf wordt gerund door Natalie Gelderman-Karssing, Martijn Gelderman en onze (kleine) grote hulp Anne-Linn. Daarnaast worden wij enorm geholpen door een heel team van fanatieke meiden uit de omgeving die de paarden veel aandacht geven en waar we niet meer zonder zouden willen.

Hoe het begon...

In 1999 is de liefde voor dit ras begonnen met de aankoop van een verwaarloosde Tinker die bestemd was om naar de slacht te gaan. De toendertijd 3 jaar oude Tinkermerrie werd door ons Iona gedoopt en heeft ons leven veranderd. Ze is nog steeds in ons leven en de stammoeder van onze fokkerij. 

Mijn visie op de Tinker fokkerij type Grai

Alle Tinkertypes zijn prachtig zowel qua uitstraling als karakter echter kies ik als ruiter bewust voor het Grai type.  

De luxe uitstraling, de verfijnde hoofdjes, mooie verticale halsopzet, het vele behang en de ruime, dragende en voorwaartse beweging. Of je nou recreatief wilt rijden, western, springen of op een hoger niveau dressuur met de Grai is veel mogelijk. Ze zijn fanatiek maar toch net als de meeste Tinkers niet gauw onder de indruk.  

Om een Grai te fokken moet je bewust fokken. Heb je een Grai merrie dan kan je een Grai hengst kiezen. Heb je een zeer verfijnde Grai dan kan je in de meeste gevallen ook nog kiezen voor een niet al te zware Cob hengst.  Andersom kan dus ook, heb je een niet al te zware Cob merrie dan kan je met een verfijnde Grai hengst in veel gevallen een Grai fokken.  

De Grai fokkerij heeft het momenteel zwaar. Er zijn mooie Grai merries maar deze worden niet altijd ingezet in de fokkerij. Verder zijn er te weinig goedgekeurde Grai hengsten en is er behoefte aan nieuwe bloedlijnen.  

Mijn hoop is dat de Grai fokkerij over 5 jaar minstens verdubbeld is en hopelijk aangevuld met nieuwe hengsten en dat meer mensen kunnen genieten van deze veelzijdige paarden net als wij. 

Wij staan voor...

Stal ’t Veluws Erf richt zich op het fokken van de Tinker type Grai. Deze luxe en sportieve Tinker is zowel recreatief als in de sport te gebruiken.

De volgende kernwaardes zijn voor ons belangrijk: