Het dekproces
Hoe gaat het dekproces in zijn werk?
Wij raden altijd aan om de hengst die je wil gebruiken eerst in levende lijve te gaan bekijken bij de hengstenhouder thuis of op een hengstenshow. Mocht je geïnteresseerd zijn om Nolan te gebruiken voor je merrie geeft dit dan tijdig bij ons aan zodat wij hier rekening mee kunnen houden. Hieronder kan je lezen hoe het dekproces in z’n werk gaat.
Merriehouder
Stap 1
Als eerste is het belangrijk na te denken in welke maand je ongeveer een veulen zou willen krijgen. Bij een heel vroeg veulen kan het zijn dat de weersomstandigheden nog niet optimaal zijn, dan is het hebben van stalling wel verstandig. Iets later in het seizoen een veulen krijgen heeft als voordeel dat de weersomstandigheden beter zijn en dat weidegang ook weer goed mogelijk is. Echter is ons advies altijd, begin niet te laat met de 1e dekking, mocht de merrie niet gelijk drachtig raken dan heb je nog een aantal kansen tijdens het dekseizoen (1 april t/m 15 september).
Stap 2
Vanaf het voorjaar (maart/april) ga je de cyclus van je merrie in de gaten houden. Wanneer is ze hengstig en hoelang duurt de hengstigheid gemiddeld genomen? Tinkermerries staan er echter wel om bekend hun hengstigheid soms slecht te tonen.
Stap 3
Ons advies is om contact op te nemen met een dierenarts die gespecialiseerd is in vruchtbaarheidsbegeleiding bij merries, dit omdat het KI vers sperma betreft.
Stap 4
Je ziet je merrie hengstig, nu is het aan de dierenarts om te bepalen wat het beste inseminatiemoment is. Dit doet hij doormiddel van een rectale echo, dit wordt scannen genoemd. Mocht het zo zijn dat jij je merrie niet hengstig ziet, dan kan de dierenarts alsnog uitsluitsel geven over waar ze op dat moment in haar cyclus is. Dit is ook het moment dat je ons alvast op de hoogte brengt van waar in de cyclus je merrie is.
Stap 5
De dierenarts heeft inmiddels bepaald dat het inseminatiemoment daar is. Wil je dezelfde dag nog sperma ontvangen dan is het belangrijk dat wij voor 09:00 uur telefonisch contact hierover hebben gehad. Voor 09:00 uur ’s ochtends besteld, is nog dezelfde dag geleverd. Na 09:00 uur kunnen wij niet garanderen dat het dezelfde dag nog bezorgd kan worden, zelf ophalen bij het hengstenstation is dan mogelijk nog een optie.
Stap 6
Het sperma is via een koerier bij jouw dierenarts/inseminator bezorgd. Hij zal het sperma bekijken en vervolgens bij je merrie insemineren. Het sperma is ongeveer 48 uur houdbaar in de merrie.
Stap 7
Twee dagen na insemineren zal de dierenarts controleren of het eitje gesprongen is, zo niet dan zal de merrie opnieuw geïnsemineerd moeten worden. Je begint dan weer bij stap 5. Is het eitje weg dan kan de merrie na 16 tot 18 dagen gescand (echo) worden om te kijken of ze drachtig is. De dracht van een paard duurt gemiddeld 11 maanden. Wij adviseren om rond de 3e maand van de dracht nog een echo te laten maken.
Is de merrie nu niet drachtig dan kan de dierenarts vaak al wel iets zeggen over het moment van de volgende eisprong.
Wat als je merrie maar niet drachtig wordt?
De merrie is nu twee keer geïnsemineerd maar helaas is de merrie nog niet drachtig. Het is dan verstandig om je dierenarts te vragen je merrie even goed na te laten kijken.
Onze ervaring is ook dat het dan verstandig is om een slijmmonster te laten nemen van de baarmoeder. Dit wordt vervolgens op kweek gezet en kan de dierenarts controleren of er geen bacteriën in de baarmoeder aanwezig zijn die de dracht kan bemoeilijken. Zijn er bacteriën in de baarmoeder dan noemen we zo’n merrie “vies” en dan is het noodzakelijk dat ze gespoeld gaat worden met een antibiotica. Als de baarmoeder weer schoon is, dan is er weer een grotere kans op dracht.
Hengstenhouder
In het vroege voorjaar wordt Nolan getest op CEM en EVA. Dit is belangrijk omdat dit overdraagbaar is en wij uiteraard niet willen dat Nolan eventueel merries hiermee besmet.
Eind maart presenteren wij Nolan op de hengstenkeuring/show van het NSvT. Mocht je nog kennis willen maken dan is dit misschien een mooie gelegenheid.
Indien de merriehouder zijn of haar interesse heeft uitgesproken naar ons kunnen wij hier in onze planning rekening mee houden.
Op de dag van insemineren hebben wij voor 09:00 uur bericht gehad van de merriehouder dat Nolan op de bok moet springen. Wij maken Nolan dan gereed voor transport en vertrekken naar het hengstenstation waar hij op de bok springt en het sperma wordt opgevangen. Dit wordt vervolgens gecontroleerd, gefilterd en wordt er een verdunningsmiddel aan toegevoegd. Dit verdunningsmiddel is een goede voedingsbodem voor het sperma tijdens het transport. De koerier komt het nu ophalen en zal dit gekoeld transporteren naar de inseminator (dierenarts).
Twee dagen later ontvangen wij graag bericht van de merriehouder of het eitje gesprongen is. En na 18 dagen hopen wij te horen dat de merrie drachtig is.